במשך שלושה ימים אינטנסיביים ראשי הרשויות בתכנית מיצו את המיטב מזמן הלמידה בבולטימור וחזרו לארץ עם תובנות.
מדהים היה לראות ארבעה מנהיגים, המתמודדים יום-יום עם אלימות קשה ברחובות, לוקחים חלק בלמידה המשותפת סביב הנושא. יחד התגברנו על פערי שפה, תרבות ומבנה שלטוני, ושאבנו השראה ופרקטיקות להתמודדות טובה יותר עם אלימות נוער.
בולטימור צברה במהלך השנים מוניטין רב כעיר שהתמודדה בהצלחה עם רמות גבוהות של אלימות ופשיעה, במיוחד בקרב בני נוער, ופיתחה אסטרטגיות יעילות להפחתתן.
נקודה מיוחדת הייתה המפגש עם ראש עיריית בולטימור, ברנדון סקוט. כמי שגדל בשכונות העוני בעיר, סקוט מכיר את האלימות ממקור ראשון. גישתו הייחודית? להביא את כל השחקנים הרלוונטיים לשולחן אחד, לסגור את הדלת ולצאת עד שהם מגישים תכנית. "מה אם הם מתנגדים?" שאלנו. תשובתו הפתיעה: "לא סיפרתי להם שהם יהיו שם ביחד. כולם זומנו והגיעו."
למדנו שהפתרונות מתחילים מהשטח. "צריך להביא אתמי שמוגדר כבעיה כמקור לפתרון," אמר סקוט. "לשאול את הנוער - מה אתה צריך?" ולדאוג שהמדריכים, העובדים והמנהלים יהיו מהציבור עצמו.
וכשביקשנו טיפ אחד להתמודדות עם האלימות, התשובה הייתה פשוטה ועוצמתית: "Just Do It - פשוט תעשו". הוא הסביר שלעתים קרובות, ההיסוס והתכנון המופרז מונעים פעולה. "כשאתם מזהים פתרון אפשרי, אל תחכו לתנאים המושלמים. התחילו לפעול, למדו תוך כדי תנועה, והתאימו את הגישה שלכם בהתאם למציאות בשטח."
לסיום, הבנו שהאתגר של האלימות בחברה הערבית הוא משימה ארוכת טווח שדורשת התמדה ומחויבות. גם כשהמתיחות הבטחונית הנוכחית תשכך, האלימות בחברה הערבית עדיין תדרוש את מלוא תשומת לבנו. המסע להפחתת האלימות הואמרתון, לא ספרינט, ודורש מאיתנו להישאר ערניים, יצירתיים ומחויבים לשינוי ארוך טווח.
תודה לד"ר סמיר מחאמיד ראש עיריית אום אל פחם, פירס בדחי, ראש עיריית כפר קרע. ראיד דקה, ראש עיריית באקה אל גרבייה ועבד אל עזיז נסאסרה, ראש המועצה המקומית כסייפה.
תודתנו העמוקה לקרן בלומברג ולג'ים אנדרסון עלהמחויבות לשיתוף ידע וקידום פתרונות חדשניים לאתגרים עירוניים, בדרכנו לבניית קהילות בטוחות ומשגשגות יותר.